
Tomel lze úspěšně pěstovat i u nás: Víte, oč se jedná?
Jedná se o velice lahodné a slaďoučké ovoce, kterému se také říká kaki nebo churma. Aby jeho chuť co nejvíce vynikla, musí se konzumovat dostatečně vyzrálé. Má sytě oranžovou barvu a vanilkovou vůni. Jeho domovinou je Asie, odkud se do naší země dováží. Jelikož je to však velice nenáročná rostlina, nebo spíše strom, lze jej úspěšně pěstovat i u nás.
Pěstování tomelu
Vyžaduje péči jako jiné běžné ovocné stromy. Vyhovují mu naše běžné teploty, ale bez úhon snáší i mráz až do -15° C, což platí i pro samotné plody. Naopak jim mráz dodá na šťavnatosti a sladkosti. Na stromě zůstávají i po opadání listů. Pro jistotu můžeme před zimou kmínek obalit netkanou textílií a kořeny ochránit před promrznutím chvojím.
Vysazuje se obdobně jako jiné dřeviny, nejlépe blízko u sebe, aby až vyroste vytvořil jednolitou řadu. Dosahuje výšky kolem dvou metrů a má dekorativní vzhled díky lesklým, tmavozeleným listům. Z nenápadných květů dozrávají zářivě oranžové plody ve tvaru rajčete. Dřevo tomelu je velice tvrdé a připomíná eben. Existují dvě hlavní odrůdy kaki, a sice Hachia, neboli japonské kaki a Fuyu.
Plody
Plody tomelu neboli kaki připomínají umělohmotné ovoce, kterým se zdobí jídelní stoly. Po oloupání zůstane měkká, šťavnatá a sladká dužnina. Pokud si koupíte kaki v obchodě ještě nedostatečně zralé, vložte je před konzumací na noc do mrazničky a druhý den jej nechte rozmrazit. Chuť kaki připomíná dobře vyzrálou meruňku s jemnou příchutí karotky. Konzumovat je lze v čerstvém stavu, ale také sušený nebo proslazovaný. Je výbornou součástí ovocných salátů.
Přínos kaki pro zdraví
Dužnina i slupka jsou zdrojem vlákniny, vitamínů C, A a E. Vitamín A pomáhá prevenci rakoviny, vitamín C má regenerační vlastnosti a vitamín E přispívá ke snížení křehkosti cév. Kaki je bohaté na hořčík, jód, sodík, vápník, železo a mangan. Je zdrojem glukózy, sacharózy a také pektinu, který je užitečný pro trávení.
Výhody tomelu, čili kaki spočívají také ve velkém množství antioxidantů, tříslovin, proteinů a minerálů. Zajímavým zjištěním je dvojnásobné množství dietní vlákniny a stopových prvků v porovnání s jablky.