Siwak, přírodní kartáček na zuby
Současným módním trendem je návrat k přírodě a to nejen, co se stravy, bydlení či dalších oblastí života týká. Tento trend se objevuje i v zubní hygieně, konkrétně u kartáčků na zuby. Skrývá se pod různými názvy – siwak, miswak, sewak nebo také žvýkací větvička. Již velmi dlouhou dobu jej využívají lidé nejen v Orientu a Africe, ale i v Americe a v současné době si nachází své příznivce i u nás.
Přírodní kartáček
Jedná se o větvičku či kořen rostliny známé pod názvem salvadora perská, někdy také araka. Tuto rostlinku používali již staří Babyloňané, Řekové a Římané.
Rostlina obsahuje celou řadu látek, které mají velké přínosy pro naše zuby. Patří k nim fluorid, vitamin C, síru, kyselinu tříselnou i salicylovou, fosfor i flavonoidy. Navíc je antibakteriální. A vzhledem k tomu, že z araku se vyrábí i celá řada zubních past, nepotřebujete žádnou při čištění tímto přírodním kartáčkem.
Pro čištění se používají jemná vlákna, z nichž je klacík tvořen. Princip čištění spočívá ve žvýkání vláken, která zhruba každý druhý den seříznete. Máte tak stále kartáček nový, dokud nesežvýkáte celý klacík.
Chuť větvičky je velmi specifická, kořeněná a někomu by mohla připomínat křen, někdo si na ni nikdy nezvykne.
Technika čištění
Čistíme jeden zub po druhém a pěkně ze všech stran – vnitřní, vnější, boční a žvýkací plocha. Nesmíme zapomenout ani na jazyk. S krouživými pohyby kolem dásní zde neuspějete, je potřeba používat stíravé pohyby odshora dolů.
Při pravidelném používání s frekvencí čištění 2-3x denně vám kartáček vydrží zhruba tři týdny. Kartáček vám, po vyčištění, zanechá zuby hladké.
Mějte na paměti, že kartáček je zcela rostlinného původu a je náchylný ke vzniku plísní. Je potřeba jej uchovávat v místech, kde není vlhkost, neboť ji do sebe nasává. Stejně tak není ideální nechávat jej na slunci nebo v místech, kde je vyšší teplota, jinak vám vyschne.