Přidejte do své stravy potraviny s vysokým obsahem polyfenolů
Polyfenoly jsou sloučeniny, které se nachází v mnoha potravinách rostlinného původu. Tyto potraviny vás pomáhají ochránit před mnoha zdravotními problémy. Potraviny s vysokým obsahem polyfenolů snižují riziko kardiovaskulárních chorob, cukrovky, zažívacích potíží a obezity. Nejlepšími zdroji polyfenolů v potravě jsou hřebíček, bobulovité plody, jablka, červená cibuli a ořechy.
Co jsou polyfenoly?
Polyfenoly jsou mikronutrienty podporující zdraví, které se nacházejí v ovoci, zelenině, bobulovinách a některých nápojích.
Jasně zbarvené nebo tmavě zbarvené plody velmi často naznačují, že v těchto potravinách je vysoký obsah polyfenolů. Například typ polyfenolu nazývaného antokyanin dává plodům tmavě červenou, fialovou, modrou nebo černou barvu. Konzumace těchto barevných potravin bohatých na polyfenol ve vaší stravě byla spojena se snížením zánětu a zvýšením počtu antioxidantů .
Jiný typ polyfenolu zvaný katechiny se nachází v množství nápojů, jako je čaj a káva. Resveratrol je polyfenolová sloučenina, která se nachází ve velkém množství v červeném víně.
Obecně platí, že konzumace potravin bohatých na polyfenol jako součást zdravé výživy je spojena s nižším rizikem srdečních chorob, určitých rakovin a kognitivním poklesem a jsou dobrými pomocníky při hubnutí.
Potraviny s vysokým obsahem polyfenolů a s nízkým obsahem lektinů
Některé studie naznačují, že je nejlepší jíst potraviny s vysokým obsahem polyfenolů a s nízkým obsahem lektinů, protože lektiny mohou mít negativní vedlejší účinky.
Lektiny jsou sloučeniny, které se vyskytují v některých potravinách, a někdy jsou označovány jako antioxidanty. Konzumace lektinů v malém množství může mít určité výhody. Spotřeba velkého množství lektinů však může snížit absorpci některých živin.
Některé potraviny s vysokým obsahem lektinu, jako jsou luštěniny, lilek , brambory a pšenice, mohou způsobit zažívací potíže. Potraviny bohaté na lektin způsobují u některých lidí plynatost, nadýmání a zhoršené trávení.
Jíst potraviny bohaté na lektiny by také mohlo být spojeno s chronickým zánětem a citlivostí na lepek.
Pokud jde o potraviny s vysokým obsahem polyfenolů a s nízkým obsahem lektinů, je dobrou zprávou, že lektin v malých množstvích může mít určité výhody.
Potraviny s vysokým obsahem polyfenolů
Existuje mnoho potravin, které obsahují značné množství polyfenolů, které mohou zlepšit vaše zdraví.
- Hřebíček
- Máta peprná, badyán, oregano, šalvěj a rozmarýn
- Kari
- Černé olivy
- Zázvor
- Červená cibule
- Špenát, mrkev, brambory
- Bobulovité plody