
Odhalte léčivé schopnosti fenyklu
Tato rostlina podobající se kopru, má plody s protáhlými nažkami dlouhými cca 1 cm a zbarvenými do zelenavé až světlehnědé barvy. Tyto plody jsou zdraví prospěšným kořením s charakteristickou vůní, která je lehce štiplavá a nasládlá.
Zdravotní účinky
Význam fenyklu tkví v protikřečových účincích na střeva a působí proti nadýmání. Podporuje tvorbu mléka u matek, má močopudný vliv a také ulehčuje odkašlávání. Fenykl je ukázkový příklad toho, jak někdy dokáže rostlina odhalit své léčivé schopnosti v nejméně očekávaných situacích. Například při kolice nebo „větrech“ u miminek. Je to zcela běžný a neškodný problém, který ovšem dokáže způsobit starosti rodičům malého dítěte. V takových případech je účinné mazání bříška fenyklovým olejem.
Tohoto protikolikového účinku se využívá i při výrobě různých potravinových doplňků obsahujících kombinace rozmanitých přírodních bylin včetně extraktu z fenyklového semene.
Z fenyklu lze také připravit výborný čaj. Stačí přelít vroucí vodu přes dvě čajové lžičky sušeného fenyklu, tedy plodu, rozdrceného těsně před použitím. Louhujte asi 10 minut a poté sceďte.
Fenykl v kuchyni
Je to velice oblíbené koření zejména ve francouzské a italské kuchyni. Jeho sladká chuť se podobá anýzu a dodává zvláštní aroma chlebu, cukrovinkám a sladkému pečivu. Kromě tohoto se fenyklu používá k dochucování rybích polévek, tvarohových a sýrových pokrmů. Přidává se také do omáček a salátů, nebo jako vhodný doplněk při konzervaci červené řepy nebo nakládaných okurek. Oblíbený je také jako přísada dušených mas či při výrobě likérů.
Vyzkoušet můžete také například fenykl zapečený s rajčaty podávaný s čerstvým domácím chlebem. Tato varianta chutná teplá, ale i za studena. Italská kuchyně nabízí fenykl s vaječnou zálivkou, což je lehké a chutné spojení fenyklu, vejce a oliv.