01. prosince 2016
Kategorie: Zdravá výživa

Objevte široký přínos chřestu

Chřest patří mezi zeleninu, kterou mnoho lidí ještě nikdy neochutnalo. Je to jemná zelenina, která má bílou, zelenou a nebo dokonce fialovou barvu. Pro všechny druhy platí, že nejlepší jsou čerstvé, ideálně bezprostředně po sklizni. Čerstvý chřest poznáte podle hodně pevných, sevřených hlaviček a lesklého povrchu.

Prospěšnost chřestu

green-asparagus-1331460_960_720Kořen chřestu se využívá v tradičním indickém lékařství jako diuretikum a k posílení ženských reprodukčních orgánů. Také by měl podporovat klidné rozpoložení, láskyplnou povahu, dobrou paměť a klid v duši. Číňané dodržující staré tradice uchovávají ty nejlepší kořeny chřestu pro rodinu a přátele, protože věří, že povzbuzují soucit a lásku. V Indii se používá k podpoře plodnosti a tvorby mateřského mléka u kojících matek. Tyto zvyky mají svou oporu ve vědě, jelikož kořen obsahuje steroidální glykosidy, které ovlivňují produkci hormonů a mohou mít vliv na emoce. V západním světě je chřest považován za afrodisiakum, ovšem spíše se jedná o legendu.

Důležitý je u chřestu obsah draslíku, sodíku, vitamínu B a K. Najdeme v něm také rutin, který pomáhá chránit cévy, a také protizánětlivý a protirakovinný flavonoid quercetin. Z jednoho šálku vařeného chřestu získáte 3,6 g vlákniny. To vše za směšně nízké množství kalorií. Výzkumy dále prokazují, že sloučeniny v chřestu mají protinádorové účinky a vysoký obsah glutationu působí jako antioxidant v lidském těle.

Kuchyňské zpracování

Na jeho přípravě k vaření není nic složitého. Musí být ovšem skutečně čerstvý, starší chřest nikdy nekupujte, jelikož nebude chutný ani při nejlepší přípravě. Výhonky u bílého i zeleného chřestu je třeba důkladně omýt a pak odlomit nebo odříznout spodní dřevnaté části podle velikosti stonku od 2 do 4 cm a zbytek se oloupe. Zelený se loupe jen ve spodní třetině výhonku, mladý zelený chřest se nemusí loupat vůbec, bílý je nutné oloupat celý až od hlavičky. Pak jej vložíme pokud možno na stojato do vroucí lehce osolené vody do vysokého hrnce a vaříme 5-8 minut, zelený chřest jen 2-5 minut. Chřest má v kuchyni řadu možností využití. Připravují se z něj různé vynikající polévky, může se vařit, zapékat, péct i grilovat. Chutné jsou i saláty s chřestem.

Zaujal vás článek? Podělte se o něj s přáteli: