
Karob, méně známá superpotravina s nezanedbatelnými účinky
Někdo by mohl karob připodobňovat čokoládě a vlastně by nebyl až tak daleko od pravdy. Karob má totiž skutečně podobné účinky čokoládě, ale mimo to, je léčivější.
Čokoláda nám sice zvládne čas od času obalit nervy a zvýšit hladinu serotoninu, ale karob je zase užitečný pro malé kojence s gastroezofageálním refluxem (přidává se do krmiv pro výživu) a pro lidi s vysokou hladinou cholesterolu či s průjmy.
Další fakta známá o karobu:
- Karob neobsahuje kofein, ale theobromin, vitamíny – např. A, B2, B3, B6 a E, minerály – selen, měď, vápník, draslík mangan, hořčík a zinek, taniny a další tělu prospěšné látky (vlákninu, pektin, bílkoviny a antioxidanty).
- Jeho nejčastější využití je v potravinách, takže se nemusíte vzdát koláčků, mléčných koktejlů a fondánů. Tahle zdravější verze čokolády jí nahradí při vaření v poměru 1:1. Chutná dost identicky jako čokoláda. Výhodou karobu je jeho přirozená sladkost. Event. ho ještě lze přisladit stévií.
- Je bez lepku a tuku – dá se z něj připravit řada vegetariánských pokrmů. K dostání v drtivé většině jako prášek nebo sirup ve speciálních obchodech se zdravou výživou.
- Má dvakrát větší množství vápníku ve srovnání s kakaem. Kakao bývá někdy spouštěčem migrén, u karobu vám bolest hlavy nehrozí. Kakao je navíc i tučné a obsahuje hodně sodíku.
Je tedy téměř zbytečné ptát se: „Proč jíst karob?“
Pojďme si přesto shrnout jeho zdravotní výhody. Vlastní vysoký podíl vlákniny a je bez kofeinu. Pro lidi s vysokým krevním tlakem je tak možností, aby si na něm rovněž pochutnali. Kdo doposud miloval čokoládu, karob si oblíbí i díky tomu, že se po něm netloustne. Vysoká hladina vitamínů A a B2 hovoří pro zdraví očí a pokožky. Polyfenoly v karobu snižují riziko srdečních nemocí, jelikož pomáhají snižovat vysokou úroveň cholesterolu v krvi. Taniny zabraňují škodlivému růstu bakterií ve střevech a poradí si tak s toxiny. Přírodní cukr zahušťuje stolici, takže se uplatňuje i při léčbě průjmových onemocnění.