
Cukr, největší nepřítel štíhlé linie
Cukr konzumujeme denně, ale pro naše tělo není žádaným přínosem. Je to, ve své podstatě, umělá chemikálie, která vzniká při procesu rafinace, jež jej zbavuje živin, minerálů i vitamínů. Díky němu dáváme svému tělu pouze prázdné kalorie.
Všichni víme, že po cukru se nám zvyšuje hmotnost. Ve stravě rozlišujeme také různé druhy cukrů – řepný, třtinový, ovocný nebo třeba hroznový. Ať se jedná o jakýkoli druh cukru, narušuje náš metabolismus a podporuje ukládání tuků.
Pozor na cukry skryté
Cukr však nekonzumujeme jen v podobě bílého prášku či kostek, ale nachází se i v mnoha dalších potravinách. V některých bychom ho čekali jen stěží. Velkou hrozbu nepředstavuje jen cukr rafinovaný, ale i glukózo-fruktózový sirup, který je tekutý a navíc levný, takže její část výrobci potravin využívají. Najdeme jej v pečivu, limonádách, uzeninách a v celé řadě polotovarů. Jeho nebezpečí spočívá v tom, že se po něm přibývá na váze ještě více, než po cukru řepném či třtinovém. Fruktóza v něm obsažená totiž přispívá k většímu ukládání tuků mezi vnitřní orgány.
Přírodní cukry
I ovoce a zeleniny obsahují cukry. Pokud chcete omezit příjem cukrů, vybírejte si ovoce, které obsahuje cukrů menší množství nebo dejte přednost zelenině.
Čím lze cukr nahradit?
Rafinovaný cukr lze nahradit celou řadou zdravých variant.
Hnědý cukr je zdravější variantou, ale dejte si pozor na jeho kvalitu.
Med, ideální je však přímo od včelařů, nikoli med z obchodů.
Stévie je bylinka, která osladí váš nápoj a navíc ji můžete pěstovat i doma v květináči.
Agávový sirup můžete použít nejen na přípravu nápojů, ale i při vaření a pečení. Má nízký glykemický index, je sladší, než cukr řepný nebo med a dobře se rozpouští.
Javorový sirup opět můžete použít nejen pro přípravu nápojů, ale i na pečení nebo při vaření. Má nízký glykemický index, nízký obsah fruktózy a navíc dodá vašemu tělu mangan, železo a vápník.
Melasa je vedlejší produkt, který vzniká při při zpracování cukrové třtiny. Použít ji můžete pro doslazení nápojů či moučníků a dezertů. Tělu dodá vitamíny B1, B2 a B6, kyselinu pantotenovou a některé minerální látky (železo, vápník, chrom, hořčík, draslík, zinek).
Sušené ovoce, pokud jej rozmixujete, směs můžete využít pro doslazení dezertů, kaší či sladkých druhů pečiva. Kromě ovocných cukrů vám poskytne vlákninu, vitamíny a minerály. Dejte si pozor na ovoce kupované v obchodech, to bývá často sířené.