5 tipů, jak vybrat kvalitní proteinovou tyčinku
Bílkoviny. Pokud se snažíte o zdravý životní styl, není vám tento pojem cizí. Bílkoviny jsou podstatnou součástí každého vyváženého jídelníčku. Myslet na jejich dostatečný příjem je však někdy náročné. Obzvlášť, když máte náročný den a musíte se stravovat takzvaně za pochodu. V takových případech si mnoho lidí oblíbilo proteinové tyčinky. Vejdou se do kapsy a fungují jako skvělá záchrana. Není však tyčinka jako tyčinka. Ne každá v sobě ukrývá vhodnou alternativu příjmu bílkovin. Po přečtení tohoto článku byste už při výběru proteinové tyčinky neměli tápat.
Bílkoviny zajišťují stavbu a obnovu tkání a buněk v celém těle. Pomáhají k tvorbě hemoglobinu, enzymů a podílí se na stabilizaci krevního cukru, díky čemuž se při jejich dostatečném příjmu cítíte déle sytí a tak se dá předcházet stavům, kdy vás přepadají neřízené chutě. Bílkoviny najdete převážně v mase, mléčných výrobcích, vejcích, luštěninách a ve výrobcích ze sóji. Jejich nedostatek může vést ke snížení imunity, k únavě, ochablosti svalstva i k vážnějším zdravotním komplikacím.
Doporučený příjem pro běžně pracující lidi a rekreační sportovce dle Světové zdravotnické organizace (WHO) se pohybuje mezi 0,8 – 1,2 gramů bílkovin na kilogram hmotnosti. Vyšší nároky na jejich příjem mají siloví a vrcholoví sportovci, kterým je doporučováno přijímat okolo 2 gramů bílkovin na kilogram hmotnosti. Podstatné je však také rovnoměrné rozvržení bílkovin ve stravě během dne.
Problém, jak do sebe dostat optimální množství bílkovin, řeší se svými klienty i Jakub Milý, zakladatel projektů soustředících se na dlouhodobou změnu životního stylu. Uvést můžeme třeba program Jdi do sebe. „Volba proteinové tyčinky je nejjednodušší cesta ve chvílích, kdy nemáš čas uspokojit hlad, chuť na sladké a chceš zároveň dodat tělu dostatek bílkovin. Což je mimochodem problém 99 procent lidí, kteří ke mně přicházejí“, říká Jakub a dodává k tomu: „Je však důležité myslet na to, že ve složení jednotlivých tyčinek jsou značné rozdíly a při výběru je potřeba se detailně věnovat složení, nenaletět na reklamní triky“.
Čím se řídit při výběru proteinové tyčinky
1) Obsah a zdroj bílkovin
Jak už název napovídá, jedná se o klíčovou makroživinu proteinových tyčinek a proto je nejdůležitějším kritériem při výběru. „Ideální je, když výrobce uvede přesné množství bílkovin v tyčince. Pokud je to vyjádřené jen v procentech, může to mást a působit mnohem líbivěji“ vysvětluje Jakub Milý. Pokud nepatříte mezi vegany, nejlepší volbou pro vás bude tyčinka tvořena převážně bílkovinami z mléka, které vynikají skvělým aminokyselinovým spektrem. Obsahují totiž všechny esenciální aminokyseliny téměř v optimálním poměru.
Vyzkoušejte například nové proteinové tyčinky Pulsaar Protein Crunch – obsahují nejkvalitnější ingredience, pyšní se minimálním obsahem 17 g bílkovin v jedné tyčince a jejich lahodná chuť vám pomůže zahnat myšlenky na sladké. Naopak hlavní část by neměly tvořit sójové bílkoviny a kolagen. Ty mají nízkou využitelnost nejen pro svalovou hmotu, ale i pro většinu dalších tkání v těle. Na trhu je k dostání i veliké množství veganských proteinových tyčinek. U rostlinných bílkovin je potřeba se více zaměřit na jejich výběr, protože můžou mít určité nedostatky. Ty nejlépe eliminujeme vhodnou kombinací například hrachového, konopného a rýžového proteinu.
2) Množství sacharidů
Některé tyčinky se množstvím sacharidů vyrovnají klasickým čokoládovým tyčinkám. Potom se jedná spíše o klasickou pochutinu, než o pomocníka při vyváženém stravování. Přijatelné množství je 20-25 gramů v jedné tyčince. Z toho by mělo být maximálně 5 gramů jednoduchých cukrů. Správný zdroj sacharidů může zajistit nejen menší kalorickou hodnotu, ale také pocit sytosti trvající delší dobu a postupné dodávání energie.
3) Nezapomínejte na tuky
Přestože má tato makroživina nejvyšší energetickou hodnotu, nemusí být žádným strašákem. Stejně jako u předchozích, i tady je důležité nejen množství, ale také kvalita zdroje. Mezi zdraví prospěšné řadíme hlavně nenasycené mastné tuky, kam se řadí například kakaové boby, ořechy, či lněný olej. Pro snadnější dosažení dobré konzistence, a aby nedocházelo k oxidaci produktu, můžou výrobci přidávat i méně kvalitní nasycené tuky, jako třeba palmový. Jeho podíl si důsledně hlídejte, tady platí čím méně, tím lépe.
4) Vlákninou to nekončí
Vláknina má velký vliv na zdravé trávení a na pocit sytosti. Pokud tedy chcete, aby vás tyčinka zasytila na delší dobu, vybírejte takovou, která má vysoký podíl vlákniny. Pozor ale v případě, že po tyčince sáhnete po tréninku, kdy je žádoucí, aby se bílkoviny dostaly co nejrychleji ke svalovým vláknům. V tom případě je lepší volbou proteinová tyčinka s menším obsahem vlákniny. Její vysoké množství by totiž mohlo zpomalovat vstřebávání živin.
5) V neposlední řadě chuť
Už dávno jsou pryč doby, kdy všechny proteinové tyčinky chutnaly v podstatě stejně a jejich konzumace se rozhodně nerovnala žádnému gurmánskému zážitku. Pokud se chcete zdravě stravovat dlouhodobě, je právě i chuť klíčovým aspektem při výběru proteinové tyčinky. „Udržitelný zdravý životní styl je totiž také o prožitku. Zde bych rád vyzdvihl velkou přednost tyčinek Pulsaar Protein Crunch, které chutnají opravdu výborně“ dodává výživový kouč Jakub Milý.