
4 stravovací návyky, které pomáhají japonským ženám zůstat štíhlými
Japonské ženy jsou považovány za nejkrásnější a nejelegantnější na světě. Ve 30 letech vypadají jako 18, ve 40 jako 25 a žijí déle než ženy ze západního světa. Jejich životní styl není žádným tajemstvím. Vyzkoušejte i vy některé tipy japonského životního stylu.
1) Bohatá a vyvážená strava
Je běžnou mylnou představou, že Japonci jedí pouze sushi – jejich strava je ve skutečnosti poměrně rozmanitá. Upřednostňují ryby, mořské řasy, zeleninu, sóju, rýži, ovoce a zelený čaj. Japonská strava je všestranná a vyvážená a téměř neobsahuje kalorické a nezdravé potraviny.
Čerstvost a význam pro sezónu jsou velmi důležité a obvykle jedí produkty, které v té době dozrávají. Výhodnější jsou také sezónní ryby. Počasí je dalším zásadním faktorem: v zimě mají Japonci tradičně maso, ryby a teplé nápoje a polévky, zatímco v letních vedrech upřednostňují studené polévky, mořské plody, studené rameny a saláty.
2) Metody vaření
Japonci tradičně vaří jídlo dušením, grilováním, párou nebo smažením na speciální pánvi s minimem oleje. Zelenina je nakrájená na plátky, takže vypadá lépe a rychleji se vaří. Výhodou těchto metod je, že si potraviny zachovávají většinu svých nutričních vlastností.
Zeleninový vývar je oblíbeným základem mnoha pokrmů. Japonské ženy jsou velmi opatrné s kořením a snaží se udržet jídlo lehké bez nadměrné zátěže na žaludek, játra a ledviny. Podstatou japonské kuchyně je zdůraznění přírodních krás, barev a chutí.
3) Kultura stravování
Stravování je také rituál v Japonsku. Jedí pomalu, s malými kousky a porce a talíře jsou malé. Snaží se zachovat přirozenou chuť a vzhled jídla, a proto je zdobí jen zřídka. Různá jídla na stejném talíři mají špatný tón, protože každé jídlo by mělo mít své vlastní místo.
4) Rýže místo chleba
Rýže je nezbytnou součástí každého jídla a je obzvláště vařená bez soli nebo másla. Absence moučných potravin tak pomáhá udržovat jejich štíhlou postavu.