18. dubna 2021
Kategorie: Hubnutí

4 mýty o zdravé stravě, které sabotují vaše hubnutí

Poruchy příjmu potravy jsou stále častější a ačkoli je zdravý životní styl stále více oblíbený, mnoho lidí se dopouští chyb, které sabotují hubnutí a někdy se dokonce negativně odrazí na jeho zdraví. Když je index tělesné hmotnosti (BMI) člověka normální, má  dobrou šanci na dlouhý život. Proto se pokus o zhubnutí rozhodně vyplatí. Při boji s kilogramy byste však měli být opatrní.

Třtinový cukr není zdravější

1 lžička hnědého cukru obsahuje 17 kalorií. 1 lžička bílého cukru obsahuje 16 kalorií.

Mnoho lidí, kteří se snaží vést zdravý způsob života, věří, že hnědý cukr obsahuje vápník, draslík, železo a mangan, které jsou pro tělo prospěšné. Jejich množství je však tak malé, že nemají žádný zdravotní přínos.

Tyto druhy cukru se téměř neliší: klíčové rozdíly jsou v chuti a vlivu na těsto.

Ovesné vločky nejsou nejlepší snídaní

Ovesné vločky jsou pro vás dobré, pouze pokud si je vyrobíte sami, a rozhodně nejsou dobré, pokud jste do zpracované instantní směsi nalili vroucí vodu. Okamžitá jídla obsahují hodně sacharidů, jejichž množství se zvýší, pokud do směsi přidáte ovoce, med nebo ořechy.

Proto, pokud opravdu chcete jíst zdravé jídlo k snídani, měli byste věnovat asi 10 až 15 minut tomu, abyste si sami vařili ovesné vločky.

Všechna zelenina není na hubnutí vhodná

Téměř všechny diety a pravidla zdravého stravování tvrdí, že zelenina je pro vás dobrá a měli byste ji konzumovat tolik, kolik můžete. Ale i zde existují nástrahy. Zřídka přemýšlíme o tom, kde se pěstovala ta zelenina, kterou kupujeme a jíme. Mnoho z nich obsahuje pesticidy a dusičnany.

Některá zelenina může mít  negativní vliv na hladinu cukru v krvi ve vašem těle. Záleží na individuálních vlastnostech těla. Pro některé jsou to brambory, pro jiné rajčata. Se zeleninou byste měli být opatrní, ale je zbytečné popírat všechny příznivé účinky její konzumace.

Mořská sůl není lepší než stolní sůl

Jsme si jisti, že jste slyšeli, že mořská sůl je lepší než stolní sůl. Ve skutečnosti to není pravda. Obě jsou vyrobené ze solných usazenin v mořích. Stolní sůl se zpracovává a čistí od všech nečistot, zatímco mořská sůl může obsahovat různé mikroelementy.

Nezapomeňte, že stolní sůl je obohacena jodem (40 mg / kg), jejíž nedostatek může vést k vážným zdravotním problémům. Kromě jódu (0,7 mg / kg) a dalších nečistot může mořská sůl obsahovat těžké kovy. Nicméně, množství prospěšných i toxických látek je velmi malý, takže je velmi nepravděpodobné, že budou mít vliv na vaše zdraví.

Zaujal vás článek? Podělte se o něj s přáteli: